Onze firma produceert hoogwaardige geleidingskoperen staven voor gebruik door waardevolle klanten in contactoren, elektrocoatings, schakelinrichtingen, scheepsbouw en generatormaterialen. Aan de andere kant worden koperen staven ook op grote schaal gebruikt in de radiateurproductie vanwege hun hoge thermische geleidbaarheid.
Koperen staven worden getrokken in diameters van 8 mm tot 150 mm en worden op de markt gebracht volgens de DIN EN 13601-normen. De koperinhoud van ons product is minimaal 99,99%.
Voor de service van installatietechnici oefent eid strikte kwaliteitscontrole uit op de koperen,
coils, staven, REFNET® koelmiddelbuizen.
Hier zijn een paar uitleggen:
HET TECHNISCHE PROBLEEM
De technische prestaties van de airconditioning- en koelsystemen met de nieuwe
koelvloeistoffen (R410A, R32, enz.) worden aanzienlijk verminderd door het effect van de residuele
mineraalolie die wordt gebruikt bij de vervaardiging van ACR-buizen, die worden gebruikt voor warmtewisselaars
en koelmiddelbuizen.
DE OPLOSSING
Het installeren van SUPERCLEAN-buizen garandeert minder residu binnenin de buizen.
De interne residuverhouding, gedefinieerd als 0,1 mg/m, is slechts een zestigste van die van
conventionele buizen.
Dit betekent dat er in de toekomst geen reiniging van de wisselaars en buizen nodig is,
waardoor de prestaties van de airconditioning- en koelsystemen toenemen. Onze koper wordt vervaardigd met behulp van Grade A kathodes.
Wij bieden een breed scala aan staven, die worden gebruikt voor galvaniseren, schakelapparatuur, scheepsbouw en energieopwekkende apparatuur, omdat ze een hoge geleidbaarheid hebben. Aan de andere kant worden ze veel gebruikt als radiator in elektrische producten, vanwege hun hoge thermische geleiding.
Ze worden geproduceerd door vloeibaar koper in de gietmallen te gieten en vervolgens naar de extrusiepers te leiden. Daarna worden de geannealde staven getrokken tot koperen staven, met een lengte van 2000 mm tot 6000 mm, een diameter van 10 mm tot 175 mm en ze voldoen aan TSE 435, DIN EN 12163 en DIN EN 13601. Algemene materiaaleigenschappen met een minimaal kopergehalte van 99,95%.
Busbars worden doorgaans gebruikt in distributie- en controleapparatuur voor hoge stroom en lage spanning. Typische toepassingen van busbars zijn busway-systemen, laag- en middenspanningsschakelaars, transformatoren, aarding, elektrificatie - lijnpanelen, schakelborden en voedingen voor zware elektrische toepassingen in commerciële en industriële gebouwen - zoals platingcellen en voedersystemen.
Busbars kunnen van koper worden gemaakt, maar we kunnen niet ontkennen dat koperen busbars de betere elektrische geleiders zijn. Ook kunnen installateurs kleinere busbars gebruiken als ze van koper zijn gemaakt. Aan de andere kant hebben koperen busbars een betere weerstand tegen corrosie dan de aluminium busbars. We hebben grote productiecapaciteiten voor geëxtrudeerde en getrokken platte producten in verschillende productieformaten en -vormen voor elektrotechniek, anodes, componenten, enz.
Ze worden geproduceerd door middel van opwaartse gieten en continue verwerking en trekken.
Breedte: 15 mm tot 160 mm
Dikte: 2 mm tot 20 mm
Lengte: 1m-6m
De koperen buizen die door ons worden vervaardigd, worden op grote schaal gebruikt in de AC & R (industrie voor Airconditioning en Koeling).
Toepassingen van koperen buis:
- Waterdistributiesystemen
- Koelwaterleidingen
- Afvoer- en ventilatiesystemen
- Verwarmingssystemen (inclusief zonne-energie)
- Brandstofoliesystemen
- Zuurstofsystemen
- Niet-brandbare medische gas systemen, enz.
Enkele redenen om koper te gebruiken in mechanische buis systemen zijn:
- Veelzijdigheid
- Gemakkelijk te verbinden en te installeren
- Brede range van maten
- Probleemloze prestaties
- Duurzaam en onderhoudsvrij
- Corrosiebestendigheid
- Hoge thermische geleidbaarheid
- Een overvloedige hulpbron
Lengte: 1-6m
Koperstrippen worden vervaardigd uit hooggeleidende en dunne materialen. Ze bieden een uitstekende weerstand tegen corrosie. Ze worden veel gebruikt in de auto-industrie; radiatoren, kabelindustrie, elektronische en elektrische industrieën; decoratieve componenten en de bouwsector: daken, enz.
Koperstrippen worden ideaal gebruikt in toepassingen waar het zoutgehalte in de bodem zeer hoog is, met een breedte van 10 mm tot 160 mm en een dikte van 0,20 mm tot 6 mm.
Koperstrippen worden geproduceerd door middel van warm- en koudwalsen, door geëxtrudeerde busbars en voldoen aan TS EN 1652, DIN EN 1652, DIN EN 13599.
Wij bieden een breed scala aan koperen platen die met precisie zijn vervaardigd om aan de specificaties van de klant te voldoen. We produceren deze koperen platen in zachte, harde en semi-harde varianten, optioneel voor gebruik in de elektrische industrie, dakbedekking en andere toepassingen. Ze worden geproduceerd door kopervloeistof in de mallen te gieten en vervolgens door de walsmachines te leiden, om koperen platen te vormen.
Ze voldoen aan TS EN 1652, DIN EN 13599. Algemene materiaaleigenschappen met een minimaal kopergehalte van 99,95%.
Breedte: 1000 mm
Lengte: 2000 mm
Dikte: 0,40 mm tot 4 mm
breedte: 1000 mm
Lengte: 2000 mm
dikte: 0,40-4 mm
1000x1000 mm: 0,40-10 mm